Nákupný Košík

Žiadne produkty v košíku.

TURECKÁ KÁVA

TURECKÁ KÁVA – DAR TURKOV SVETU

Divoké kávovníky boli v 15. storočí s najväčšou pravdepodobnosťou z Keby (Kaffa), Etiópia nejakým spôsobom prepravené do južnej Arábie. A jedna z najznámejších legiend hovorí, že TU to všetko začalo. Kaldi, arabský pastier, si všimol, že jeho kozy po zjedení bobúľ z tohto kríka sa nevedia zmestiť do kože a nechcú v noci spať. Sám teda vyskúšal bobule a zrejme aj miestny „kňaz“ a objav povzbudivých účinkov kávy bol na svete. Keď sa slovo začalo šíriť na východ a káva sa dostala na Arabský polostrov, začala cestu, ktorá tieto zrná priviedla do celého sveta.
Zvyšok histórie si nájdite všade na nete.

Nás však zaujíma TURECKÁ KÁVA.

To Turci vynašli tento spôsob prípravy kávy: Pripravuje sa varením v špeciálnej konvičke nazývanej cezva alebo aj ibrik (čítaj džezva/ibrik) s použitím veľmi jemne mletých kávových zŕn a vody. Káva je tak jemne mletá až môžete mať pocit, že je to kakaový prášok. Podáva sa bez filtrovania v malej porcelánovej šáločke, ktorá sa nazýva kahve fincani (čítaj kahve findžani) a pred podávaním treba, aby trošku postála, aby kávové usadeniny klesli na dno. Avšak majiteľ útulnej kaviarničky v Mostare prisahá na ich vlastné tradície a tvrdí, že usadenie kávy sa dosiahne tým, že do pripravenej šáločky s kávou vlejete malú lyžičku studenej vody. Týmto spôsobom prípravy káva získava neobyčajnú príchuť, penu, arómu a s prepojením s tradíciou podávania tvorí toto spojenie neopakovateľné čaro.

Ako si pripraviť tradičnú tureckú kávu:

  • ako odmerku na vodu použite kávovú šáločku – kahve fincani, nalejte jednu šálku pitnej vody do džezvy na prípravu jednej šálky tureckej kávy (kvalita vody ovplyvňuje kvalitu kávy)
  • pridajte dve kávové lyžičky mletej kávy (asi 5g) a dve lyžičky cukru (množstvo upravte podľa vlastnej chuti) na jednu šálku
  • lyžičkou premiešajte kávu s vodou a cukrom a varte na miernom ohni
  • káva začne tvoriť penu a pomerne rýchlo kypieť, vtedy ju treba okamžite odtiahnuť z ohňa, polovicu kávy nalejte do šálky
  • zvyšnú kávu zase položte na oheň a druhý krát prevarte, zvyšok kávy dolejte do šálky

 Podáva sa s tureckými sladkosťami ako je baklava alebo lokum.

Ja osobne kávu zbožňujem osladenú a so štipkou kardamonu.

Pridaj komentár / Recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Loading...