Fazuľový hrniec

FAZUĽOVÝ HRNIEC (KURU FASULYE)
(varenie pre 2 osoby)

Materiál:

♠ 250 g suchej fazuľe akejkoľvek veľkosti, najlepšie biela - deň vopred namočená vo vode

♠ 1 veľká žltá cibuľa

♠  3 strúčiky cesnaku

♠ 50 ml olivového oleja (kľudne môže byť aj druhý lis, tento olej je určený na varenie a je lacnejší)

♠ 1 ks stredne veľkej zelenej/žltej papriky

♠ 1 ks kozie rohu, ak by ste náhodou mali - štipľavý alebo sladký podľa vašej chuti

♠ 2 ks stredne veľkej mrkvy

♠ 2 kopcovité PL paprikovej pasty (papriková pasta je ideál, ale keď nemáte môžete pridať aj paradajkový pretlak, rozhodne nie kečup)

♠ ja pridávam ešte malý 300 ml pohár zavarených paradajok na kúsky (môžu byť aj čerstvé nakrájané na menšie kúsky)

♠ bobkový list

♠ mleté čierne korenie 

♠ mletá červená paprika 

♠ soľ - až do hotového jedla (strukoviny sa nemajú variť osolené, nezmäknú)

Postup:

1. Cibuľu nakrájajte na drobné kocečky, strúčiky cesnaku prekrojte pozdĺžne na 2 až 3 časti. Mrkvu nakrájajte na tenké kolečká a papriku na kratšie slížiky. Kozí rok nakrájajte na väčšie kúsky, odstráňte z neho len stopku, semienka nechajte. 

2. Do tlakového hrnca nalejte olivový olej a vsypte nakrájanú cibuľu, opekajte do sklovita. Jemné pripečenie bude v prospech chuti celého jedla.

3. Pridajte mrkvu, papriku, kozí roh a 10 minút opekajte.

4. Pridajte paprikovú pastu, či paradajkový pretlak a paradajky, plus koreniny. Všetko premiešajte a nechajte aspoň 5 minút opekať, aby sa chute preplietli.

5. Potom pridajte opláchnutú fazuľu, horúcu vodu a tlakový hrniec zatvorte.

6. Varte cca 20 min., podľa veľkosti fazule. Väčšie fazule môžete variť aj 30 min. Keď hrniec začne pískať, ihneď oheň znížte tak, aby iba jemne popiskoval.

7. Po odstavení tlakového hrnca z ohňa ho nechajte mierne vychladnúť, vypustite paru a až potom otvorte. 

8. Jedlo je vlastne hotové. Dochuťte soľou alebo si pridajte aj čierne korenie, podľa vašej chuti. Ak sa vám zdá moc husté, smelo pridajte horúcu vodu. 

Fazuľa sa servíruje s ryžou alebo len chlebíkom a fantasticky sa k tomu hodí kyselá zavarená uhorka.

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie